lördag 24 november 2007

En milstolpe

Tro det eller ej, men det finns fortfarande svenskar som är skeptiska till att jobba i Norge. De verkar vara såå pålästa och har något bra (läs: negativt) svar på allt. Det man kan filosofera över då är varför man ska stanna i Sverige och kanske en dag få en månadslön som börjar på en fyra, när de som vågar röra på sig mäter bra lön inte i första siffran på bruttolönen, utan i hur många siffror lönen har...

53 kommentarer:

Anonym sa...

Mors!

Jag har en liten fråga ang. inkomstdeklarationen i norge. Är den i princip lik den svenska? Eller är det mycket mer märkvärdig som ex. i usa, där i princip alla anlitar en revisor?

Mvh
Oscar

Andreas sa...

Tjena Oscar!
inkomstskatten här är lik den svenska, med några skillnader.

- det är halv skatt på lönen i november

- det är skattefri semesterersättning

sen finns det lite avdrag, ungefär motsvarande svenska grundavdrag osv. skatten är progressiv som i Sverige och max marginalskatt är 55%. skattetabeller hittar du på skatteetaten.no, men generellt sett är det ungefär samma nivå som i Sverige.

Anonym sa...

Är det inte halv skatt i juni också? Min dotter som jobbar i Oslo påstår det.
mvh
Mats

Andreas sa...

tjena Mats!
Din dotter har troligtvis rätt för hennes arbetsförhållanden. Det jag lyckats få ut av skatteetaten är att semesterersättningen är helt skattefri. Dock verkar det finnas vissa regler kring detta, tex vilken månad som det gäller och om man då är ledig den månaden eller dessutom arbetar (jag vet, det låter underligt, men egentligen är det bara annorlunda). Så min teori är att om din dotter jobbar juni får hon skattefri semers och beskattad lön för den månaden. Problemet med skattefrågor i norge är att man får olika svar beroende på vem man frågar, oavsett om alla man frågar representerar skatteetaten... Vill du ha full koll är det säkraste att fråga de som jobbar på samma bolag och har varit med ett par år där.

Hör gärna av dig om ni kommer fram till något som liknar regler! =)

Anonym sa...

Tjena Andreas,

Tack för din sida, det verkar som du är nöjd med Norge.

Jag är högskoleingenjör i data och elektroteknik samt nyss nyexad civilingenjör i elektroteknik. Jag är väldigt sugen på att jobba i Norge nu. Vill du hjälpa mig?

Hälsningar
magnus[at]ssac.se

Mickelaban sa...

Tjena Andreas! Grymt intressant blogg du har (för en som mig kanske jag ska tillägga) ;) Du har alltså jobbat i norge under en längre tid och mått smak på den norska kulturen (och lönen)!? Jag själv är snart klar med min studier och hade väl tänk mig att jag skulle försöka mig på att åka över till norge för att jobba. Nåt du rekommenderar eller?? Har läst kemiteknik med fysik på chalmers med inriktning mot processindustri och reglerteknik. Borde ju vara meriterande inom oljebranchen tycker man! Man har ju hört om hur pass mycket ingenjörer behövs i norge, är det verkligen sant att dom skriker så efter oss?:) Låter ju lovande iaf! Ha re bra! (Hoppas på ett intressant svar)

Andreas sa...

tjena mickelaban! japp, jag har varit här sedan mars i år och stortrivs. att jag fått smak för kulturen är väl att ta i, men arbetsförhållandena, absolut! =) Kul att du funderar på Norge, det gör du rätt i! Din bakgrund låter kort sagt klockren för process-sidan inom oljebranschen. De bolag jag har kontakt med söker främst erfaret processfolk, men om du vill kan jag vidarebefordra dina uppgifter till en person jag vet har koll. Om jag får din mejladress kan vi ta det därifrån. ...och japp, det stämmer. de skriker efter oss. helt galet! =)

Andreas sa...

tjena Magnus! jag har mejlat dig från jobbet precis =)

Anonym sa...

Låter ju great;)! Jag är riktigt sugen på att åka till norge nu alltså, insåg att mina arbetsansökningar innehöll 99% norge och...ja, inte 1% sverige ens.. den sista procenten försvann till england! :D haha.. Har ju blivit erbjuden jobb i helsingborg men vet inte om jag är så sugen, norge lockar tusen gånger mer!... föresten såg din profil, gedigen utbildning du har, hur gammal är du? Hade funderingar på att ta en civ.eko. utbildning också men insåg att jag ville jobba, börjar bli lite less på studentlivet och knapra förhållanden:/ Sen måste jag säga att det är himla schysst av dig att hjälpa andra (som mig) att hitta jobb där borta! Uppskattas:) *Skickar över en eloge* ... Kan ju ta min msn om du känner för det mikael_tjarnhage@msn.com...annars är min mailadress kf02tjmi@student.chalmers.se ... Nu ska jag tillbaka till fluiddynmikens härliga värld! see ya!

Malmberg sa...

Tjena!

Har ni kommit halvvägs i utbildningen till civ.ing i materialteknik samt en färdig utbildning till svetsingenjör. Tänkte försöka hitta ett sommarjobb i Norge i år (2008). Har du några tips på var jag ska leta? Vill gärna jobba inom olje/gas industrin, fick kontakt med branchen via tidigare jobb.

Anonym sa...

Tjenis Andreas,

fantastikt fin blogg du har, fortsätt gärna skriva!

Mitt skäl att åka till Norge är framför allt att jag efter 3,5 års jobb efter min I-examen blivit stungen av The Jobba Utomlands Bug igen... Norge framstår ju som klockrent i din blogg.

http://www.tekna.no/lonn ger intressanta lönenivåer... Ser ut som att jag kan få loss en bra slant för slitet! En fråga: Finns det hyreslägenheter att få tag på i Oslo eller är det lika knepigt som hemma?

Här gärna av dig till mig på posttillmike9876 på gmail angående jobb!

Hälsningar Mikael

Anonym sa...

Hallå!
Mycket inspirerande att läsa om dina erfarenheter av att jobba i Norge. Jag funderar själv en hel del på att testa lyckan där. Min utbildning är civ ing i maskinteknik och jag arbetar sedan ett år tillbaka med konstruktion för en konsultfirma. Hör av dig till marten.sjoberg@gmail.com om du tror att du kan hjälpa mig.

Mvh Mårten

Anonym sa...

Hejsan,
Måste börja med att tacka för all information du samlat ihop. Verkligen användbart för oss som är sugna på att jobba i Norge! Har själv arbetat med konstruktion inom offshoreindustrin för ett svenskt företag i ungefär ett år och har nu blivit sugen på att flytta till Norge. Så om du fortfarande har möjlighet att fixa jobb får du gärna höra av dig till mig på oslojobba@gmail.com

Mvh

Anonym sa...

Tjena

Googlade just fram din blogg. Den är inte nedlagd va??

Vad bör en lön ligga på i Norge?
Vill veta om mitt erbjudande jag fått är bra eller inte...

Unknown sa...

Hej Andreas!

Tack för all info du ger. Mycket värdefullt. Nu undrar även jag om du kan hjälp mig att hitta jobb.
Jag är snart (i början på april) klar civilingenjör inom teknisk fysik och elektroteknik och letar efter något jobb inom autonom styrning eller liknande. Har du några tips?

Tack på förhand!!

freda82@gmail.com

Anonym sa...

Hej!
Mycket inspirerande blogg. Är du kvar i Norge och jobbar? Jag är civilingenjör inom elektronik och går i liknande tankar, har du några tips om arbetsplatser eller tom folk lämpliga att kontakta?

Richard sa...

Hej, jag träffade företaget http://inc.sf.no/ (Svengen tio mil norr om Bergen). De var på rekryteringsrunda på AF-Västerås. De behövde sivilingeniører, elektro m m. Jag blir civ ing i matematik nu i mars och civ ing elektro (elkraft, regler m m) om jag gör exjobb i elektro.

Vet du var man kan hitta norsk lönestatistik?

Var i Norge jobbar du?

Förslag på arbeten mottages tacksamt.

Jag har tidigare jobbat åtta år som elektriker och kan söka Allmän elbehörighet AB, se http://www.elsakerhetsverket.se/

rl.emacs at gmail.com

Anonym sa...

Till er som söker jobb som ingenjör i Norge. Jag driver siten www.jobbinorge.se och där annonserar ett företag som heter Jobbia AS efter ingenjörer i alla former. De har tydligen mycket jobb på västkusten inom offshore också. De har haft många annonser på min site och jag tror att de är seriösa (vilket inte alltid är fallet med bemanningsföretag i Norge)Jag har i alla fall inte hört nåt negativt om dem från mina besökare. Så kontakta dem och fråga vad de kan erbjuda.Det kostar inget:)
mvh
Mats
admin@jobbinorge.se

Anonym sa...

http://www.norgejobb.se/ Den här siten är ju specialiserade på ingenjörsjobb. Kan vara värt att prova också
mvh
Mats
admin@jobbinorge.se

Anonym sa...

Kvar i Norge? Jag har lagt upp en site som är tänkt att hjälpa svenskar som tänkt att börja jobba i Norge, dessutom har jag lagt till afterwork info :) Det hade varit kul med feedback: www.jobba-i-norge.com

Anonym sa...

Hej!
Hittade din blogg precis och har funderat nu ett tag på att börja jobba i Norge. Jag pluggar byggingenjör inrikting produktion projektledning och tar examen nu i maj 2008. Vet du hur lätt det är för nyexaminerade att få ingenjörsjobb i Norge??
MVH Jonas

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.

Unknown sa...

Tjena Andreas!!!

Tänkte kolla med dig hur du tror att arbetsmarknaden ser ut för någon med en högskoleingenjörsexamen inom Innovation och Design. Tror att ett problem kan vara att få företag i Norge känner till vad utbildningen innebär. Har du någon uppfattning om detta?? Kommer att vara klar till sommaren och vill sticka till Norge direkt. Har jobbat i Norge lite förut och gör mitt examensjobb där just nu!! Vore grymt med lite hjälp, min mail:nystrom83@gmail.com

Anonym sa...

Hej! Grym blogg. Sitter i Tokyo och gör mitt exjobb om solceller, pluggar annars på Chalmers och är i juni färdig civilingenjör i teknisk fysik med inriktning mot hållbara energisystem. Norge med sin stora olje/energiindustri låter jättespännande. Sitter nu och söker mig fram efter norska företag som kan vara intresserade, men är väldigt tacksam för tips om du har!
/Hannes, johnson.hannes[a]gmail.com

Anonym sa...

Hej

Jag vill gärna veta mer om hur de är att arbeta som civilingenjör i Norge. Hör gärna av dig. Jag pluggar på LTH.

mripren@hotmail.com

Anonym sa...

Hej!

Du verkar ha bra kontakter och vilja att hjälpa andra, det är stort!
Jag är maskiningenjör och jobbar med installation, drifttagning och programering av robotceller till plastindustrin, främst fordonsindustrin. Vad tror du om mina möjligheter i Norge, trots att jag är gammal? (39 år!) Skulle uppskatta om du kan höra av dej med tips och synpunkter.
Mvh / Tomas
(tomas.burman@gmail.com)

Anonym sa...

Hej Andreas!
Jag är klar civ ing i maskinteknik med en masterutbildning i Technology Management (ekonomi, strategi, projektledning, etc). Jag har fått ett jobberbjudande och har lite funderingar kring lön etc. Jag skulle gärna ringa och prata med dig lite. Du kan nå mg på simon.engdahl@gmail.com?
/Simon

Anonym sa...

Tjenare!

Jag skulle skriva här om jag önskade kontakt med dig och det gör jag.

Jag har bott i norge sedan Aug och har lite frågor om deklarationen och kanske lite andra nyttiga saker.

Skulle uppskatta om du tog kontakt med mig: mr_can@hotmail.com

Mvh

Benjamin

Anonym sa...

Jag vet inte om du använder denna blogg längre. Men nyfiket bara. Vilken stad bor och jobbar du i? Jag och min flicka ska flytta till Norge (Bergen) vid årsskiftet 08-09. Jag kommer förhoppningsvis att fåp jobb och ljud och ljus tekniker.

Anonym sa...

Hej

Tack för en underbar blogg :)

Jag skulle vara väldigt glad om jag kan få ett namn,telnr och mailadress till personen i Norge som kan fixa ett jobb.

Jag tänker överraska min bror som tar studenten om två veckor, han har pratat mycket om att dra till Norge och jobba. Han är erbjuden att jobba på VOLVO fabrik, men han vill ha en utmaning :)

Ta kontakt med mej via
peaktjejsnabel.hotmail.___ :)


Tack på förhand!

Anonym sa...

Tja,

Jag har fått ett jobberbjudande i Norge, men är osäker på lönen (om jag ska ta den (35k NOK/månad)). Jag är snart färdig civil elektro, med inriktning elkraft. Jag har även en högskoleingenjörsexamen och har jobbat 3 år i Svergie som serviceingenjör. Maila mig gärna på matsb3@kth.se. Skulle vara intressant att höra vad du tror.

/Mats

Anonym sa...

Hej Andreas.

Intressant och trevlig blogg du har. Mitt namn är David och är snart färdig med min utbildning som är i princip likvärdig din med skillnaden att jag läst i Lund. Jag är mkt intresserad av arbete i Norge och skulle gärna ta emot tips från dig med din erfarenhet. Oljeindustrin är det jag främst är intresserad av.

MvH / David
hakansson.david@gmail.com

Anonym sa...

Hejsan!

Jag är utbildad högskoleeingenjör i maskinteknik och har även en examen i företagsekonomi och är intresserad av att jobba i Norge. var du seriös när du skrev att du kunde hjälpa en att söka jobb? I så fall skulle jag mycket tacksamt ta emot all hjälp jag kan få.

MVH Erik

erik_fagius@hotmail.com

Anonym sa...

Hej där!

Fler och fler av mina vänner har satt av mot Norge också och de flesta verkar väldigt nöjda. Jag är civilingenjör från Teknisk Fysik på Chalmers och min inriktning är akustik (ljud & vibrationer). Jag har jobbat i 2 år på en konsultfirma i Göteborg och skulle helt enkelt vilja pejla läget i Norge. Har du några tips vore jag väldigt tacksam.

MVH - Johan

wikstrand@gmail.com

Unknown sa...

Tjena!
Är maskin ingenjör i sverige, har du några bra tips då jag vill försöka hitta jobb i Oslo.

Mvh Johan

adamericsson sa...

Hej
Jag är byggingönjör med inriktning mot utformning och husbyggnadsteknik. har du några tips hur man hittar arbetsgivare i Norge?
Tack på förhand
adamericsson2hotmail.com

Anonym sa...

Tja

bra sida, precis vad jag behöver. Uandrar om du har koll på vad vvs-ingenjörer med 1,5 års erfarenhet har i lön.

Tacksam för svar
//Terry
kukuang.liu@hotmail.com

Frida sa...

Börjar sista året på byggingenjörsprogrammet till hösten, så som det ser ut just nu ser det inte allt för ljust ut gällande arbete i Sverige. Hur ser det ut i Norge?

Anonym sa...

Hej.
Jag är högskoleingenjör inom husbyggnad och har ca 1 års arbetserfarenhet Skulle uppskatta ett mail med lite info om jobbmöjligheter i Norge.

spotifyinvite[snabel-a]hotmail[punkt]com

Tack!

Anonym sa...

Hej.
Jag är klar civ inom Maskin med inrikting mot energi/miljö, hur ser möjligheterna inom detta område ut?

maila mig på
m05marca@embassaden.liu.se

Anonym sa...

Hejsan! riktigt bra blogg till att börja med!

och nu det jag ville säga, Jag och en kompis funderar starkt på att fara till norge 6mån-1år och jobba tills vi stupar.. less på att sitta hemma och ruttna i sverige.. Tänkte om du kunde ge oss några nybörjar tips om vars man ska bosätta sig och vad som är bäst betalt..ect ect.. vi är båda 19 år och har tidigare jobb erfarenhet.

Maila gärna mig på; Bk_dusmakargott@hotmail.com!

Tack! /MvH Björn

Anonym sa...

Amiable dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

Anonym sa...

yfel olidl Big Tits eymtnh n me i tuc

Anonym sa...

Your style is so unique in comparison to other people I've read stuff from. Thanks for doing this.
Free Background Check or [url=http://www.freebackgroundcheck.info ] Free Background Check[/url]

Mikael sa...

Hej! Mycket intressant blogg! Har en fråga till Dig, ser att Du jobbar inom oljebranschen och undrar då vilken inriktning Du hade på din utbildning ? Ska plugga till högskoleingenjör till hösten och försöker komma på vilken nisch jag ska rikta in mig på och av vad jag ser så verkar du leva loppan i Norge...det vill jag också göra!

Hoppas på ett svar!

Anonym sa...

Wonderful article! That is the type of information that
are supposed to be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning
this put up upper! Come on over and talk over with my website .
Thank you =)
Here is my blog post - Trick Photography

Anonym sa...

I blog often and I genuinely appreciate your information.
This great article has really peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new
information about once a week. I opted in for your RSS feed as well.


Here is my website - low cost auto insurance california
My site > cheapest california auto insurance

Anonym sa...

Ηi to eveгy one, it's actually a fastidious for me to pay a quick visit this website, it consists of priceless Information.

Feel free to surf to my weblog - pukpuiclub.com

Anonym sa...

Shenae GrimesHere are some stars that we've caught wearing TOMS Shoes supporting the One for One cause![url=http://www.cheaptomsbuy.com]Cheap Toms sale[/url] Toms shoes understands their moral responsibilities and thus have initiated One for One drive, herein, Toms shows donate a pair of shoes each time you buy them. TOMS shoes are promoting their mission by providing Tom shoes coupons.Apart from the style, what make these footwear one of a kind is their traditional style and high quality. Created making use of significant expectations at their factories, these shoes essentially draw their inspiration from your rich record of shoemaking in United kingdom. Merging new normally requires to the aged designs, these footwear have been brought bang current but nevertheless control to retain that air of sophistication and traditional elegance that appears so appropriate. Where Do They Sell Toms sneakers or footwear from Jeffery-West are not an impulse purchase, they are in fact an expense. Until finally and except you dress in them, you will not notice how relaxed they are. The sturdiness of this footwear has also built them preferred within the shoe marketplace and amid the customers. Now, let us study about some interesting information about these two common footwear brands-Where Do They Sell Toms and Jeffery-West. [url=http://www.onlinetomsoutlet.com]Toms Shoes[/url] About Stan R. Mahan, DDS: Dr. Stan Mahan is a 1981 graduate of New York University's College of Dentistry. He began his career with the US Navy Dental Corps and after 4 years of active duty, Dr. Mahan established his private dental practice at the Jersey shore in two locations: Toms River and Ship Bottom on Long Beach Island. Both locations allow him to perform the highest quality comprehensive dental care including implants, root canals, porcelain veneers, and cosmetic dentistry. He also provides tooth colored fillings, crowns, tooth whitening, Invisalign, orthodontics, bridges, Snap On Smile, Perio Protect, and StemSave, in addition to preventive periodontal care. Dr. Stan Mahan has completed 26 years of active and reserve service with the US Navy Dental Corps and is a member of the OCYMCA, and is the Past-President of the Toms River Sunrise Rotary. Visa [url=http://www.tomsfans.com]Cheap Toms Sale[/url] On a far more personal scale, Nike and Tom-Tom have just completed their sports watch program that individualizes your performance to the point where not only does it appear on the Nikeplus website, but you can also indicate to your friends that you have your own "personal trainer" setting your goals and reminding you of those goals daily. You don't really have to tell them it's a computer system, but it will come out soon enough, especially if you run with a group or running club so that you can compare your nike running shoes progress with others in your club. Believe it or not pigskin leather, the same as that used in making footballs, is also highly utilized as leather used in the manufacture of quality footwear. The recent development of machines that can produce enough pigskin in proper condition to be chrome tanned has allowed this type of leather to become more popular. Another aspect of pigskin is that it readily accepts dyes which allows for it to be produced in the wide variety of colors needed in womens shoes in particular.
Relate Post
[url=http://www.blogger.com/comment.g?blogID=6905862017680284349&postID=6684138081666845323&page=1&token=1366961834968]cheap toms high quality for you discount buy[/url]
[url=http://vaco.pt/index.php?option=com_datsogallery&func=detail&catid=5&id=24&Itemid=171]toms sale high quality for you discount sale [/url]

Anonym sa...

When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when
new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is
added I get four emails with the exact same
comment. Is there an easy method you can remove me from
that service? Thank you!

my web site :: naked teen fucking

Anonym sa...

In the enthusiast, Portuguese drive nor pass newspapers species of place short-cut coffee machines what's more what are the. Remember all the time only to company plant life to have plenty of time to picking! Employed Chia marijuana seeds similarily. Stomach muscles the particular preferred slow cooked oatmeal?

Feel free to surf to my web site ... automatic coffee machines for the office

Anonym sa...

You might want to talk to your user guide will be perform this.
When is always petite proportions, it's totally highly effective permits a motor that wont get hot. This process products is not a girl doll. You will want forceful engine if you're going to blend ice a different hard points as nut products.



Feel free to visit my blog post: hamilton beach immersion blender commercial

Anonym sa...

Hej, du kanske inte håller igång här fortfarande men jag har lite frågor angående jobb i norge. Jag studerar en ingenjörsutbildning där man har arbete kopplat med studierna. Min fråga är om du rekommenderar något företag i Norge som skulle kanske vara intresserade av att ha en så kallad CO-OP student (kort och gott en utbildning med trainee)?

Mvh