måndag 30 juli 2007

hur man blir rik

1. bli ingenjör (ok, det här steget kan ta lite tid, men du kanske har förbrett det innan som tv-kockarna? ^^)
2. prata med mig (lätt, bara kommentera ett inlägg)
3. flytta till Norge och jobba i oljebranschen (välkommen till sedelpressen)
4. skratta hela vägen till banken (är träningsvärk i kinderna en arbetsskada har du blivit varnad...)

53 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant och faktaspäckad blogg för oss som är på väg mot Norge. Jag har för tillfället jobb på gång inom IT-branschen (är systemutvecklare) i Stavanger.

Har en fråga, är det inte möjligt att få lönen utbetald till ett svenskt bankkonto och vad är isåfall nackdelarna med det?

Andreas sa...

Hej Mats, tack för smickret =)

Den största nackdelen med att få lönen till ett svenskt konto är som jag ser det valutarisken och ev avgifter. Sedan kan arbetsgivaren ha synpunkter på att betala till ett utländskt konto, men det är ju en annan fråga.

Frågan är väl snarare vad man skulle vinna på att få lönen till ett svenskt konto? Räntan är högre i Norge, och med noggrannt val av norsk bank blir det få eller inga avgifter för överföringar hem till Sverige när man vill via internet.

Dessutom: när du jobbar i Norge har du troligen kostnader här (mat, öl osv...) som du troligen vill betala med visakort. Om du har svensk bank blir det nästan garanterat växlingsavgifter på varje köp... ingen bra affär. Så tipet är att fixa en norsk bank och betala (och få lön)i lokal valuta.

Anonym sa...

Tack för snabbt svar! Men verkar ta länge att få alla papper ordnade så man kan öppna norskt bankkonto. Så kanske man tar första lönen till sitt svenska så man överlever första månaden? :)

Anonym sa...

Hej Andreas!

Är snart färdig maskiningenjör (högskoleingenjör) och har varit ganska inställd på Norge det senaste halvåret. Tack för mycket intressant info i blogen!

/Sören

Andreas sa...

Mats, så lite så =)
För att öppna bankkonto i Norge behöver du först registrera dig på likningskontoret. Det tar från 2-3 veckor upp till 1,5 månad innan de är klara och skickar dig antingen ett d-nr eller ett födselsnr, beroende på om du skriver dig i Norge eller inte. Innan du fått ett d-nr eller födselsnr kan du alltså inte öppna bankkonto. Därför har du helt rätt, den första tiden får du troligen betala med svenskt visakort. Du behöver inte oroa dig för att få någon lön innan likningskontoret är klara, för de ordnar skattekortet åt dig och utan det kommer inte arbetsgivaren utbetala lön. Alltså: 1) registrera --> d-nr/födselsnr 2) fixa bankkonto mha det numret 3) skattekortet kommer 4) arbetsgivaren kan betala ut lön. För att överleva de första 1-2 månaderna utan lön kan du be arbetsgivaren om kontant förskott. Det är oftast helt ok. Lön till svenskt konto lir det inte tal om eftersom du ändå inte fått något skattekort.

Andreas sa...

Tjena Sören,
bara säga till om du vill ha jobb i Norge så ordnar jag det! Du bör vara klar först, eller bara ha någon vecka kvar, för det går fort här! =)

Anonym sa...

Låter smidigt! :) Jag har kontakt med fcdp och hoppas på att få ett kortare kontrakt ( <6mån) för att testa hur det känns. Men jag hör av mig om jag inte lyckas ta mig ifrån den här jante lags-hålan med deras hjälp :D. Tills vidare kommer jag att följa din blog med stort intresse.

/Sören

Anonym sa...

Du är ju som ett levande jobba-i-norge-uppslagsverk. Måste tyvärr meddela att jag antagligen kommer besvära dig och din blogg med massvis av frågor under den närmaste tiden framöver nu innan jag slagit mig ner i Norge. Planerar som sagt flytten till 1 september.

Andreas sa...

Sören, fcdp vet vad de gör, jag känner Paulina =) Hälsa att det är Andreas O. på AGS som backar upp dig så är det lugnt. ps, får du jobb ska jag ha bonus från dem ^^ ds

Andreas sa...

Mats, vad gör man inte... jobbar man 70+ timmarsveckor i Norge får man koll. =) hehe, besvära på du bara.

Anna sa...

Hej Andreas! Jag har förberett :) och kan kalla mig för civilingenjör efter jul... Har siktet inställt på Oslo och tänkte börja söka sent i höst. Du som verkar ha grym koll på läget, rekommenderar du att gå via en rektyteringssajt som du gjort, eller är det bättre att söka direkt till företagen, ur lönemässig och andra aspekter? Hade du någon nytta av Nova100 för att få uppslag på den norska markanden? Vet du om löneläget skiljer sig mellan Oslo och kusttäderna?
Såg förresten ett gammalt inlägg från dig om norska "ha de" uttrycket- du måste ha missat NOKs bästa produktion, Brödrerne Dahl, som vid ett tillfälle besöker ha de, ha de-landet... mkt skoj :)
hej och tack från Anna

Andreas sa...

Hej Anna! hehe, bra jobbat, nu är du ju redan på god väg på steg två i min fuskigt avancerade bli rik-plan. Du kommer gå långt =P

Jag skulle säga att det beror på vad man vill. Många börjar som uthyrda konsulter (speciellt populärt bland nyexade) och då kan det vara bra att söka sig antingen direkt till teknikkonsultbolagen eller till firmor som fcdp som fungerar som en mellanhand och har kontakter med både ett gäng konsultbolag och ett ännu större antal "riktiga" företag. För mig tog det en (1)! dag att få fast anställning via fcdp. Har man siktet inställt på en viss bransch (olja & gas såklart) och dessutom ort som du verkar ha, så kan det nog löna sig att vända sig direkt till de större bolagen på favoritorterna. De kommer troligtvis bli glatt överaskade. Företagen har nästan slutat annonsera efter ingenjörer eftersom de inte får några ansökningar. Har du dessutom snackat med mig innan har du bokstavligen mer än halva inne. ^^

Hade inte nytta av nova100, men det finns ju en hel del novor här i Norge, så när man vill byta jobb framöver kan det bli ett värdefullt nätverk. Dessutom är ju novor (som du kanske vet?) grymt trevliga och sköna på alla möjliga sätt, så man kan ju se det på ett mer socialt plan också...

Geografiskt segmenterad lönestatistik är förbjudet enligt norsk lag (jag har kollat) men generellt är det bäst betalt i oslo och stavanger.

hehe, jag erkänner, det har jag missat. thanks for the info =P

Anonym sa...

Hej Andreas
Även jag har siktet inställt på Norge. Är exad civilingenjör i maskinteknik (maj 2006), och har sedan dess jobbat på Volvo.

Man kan väl säga att jag är på steg två på din lista. Jag håller på med min egen researh just nu och hittade din blogg för 5 min sedan. Har tänkt mig att ordna jobb inom olja/gas industrin inom någon månad.

Som en del av min research ska jag läsa din blogg ordentligt.

Mvh
Markus

Anonym sa...

Jag heter ekman i efternamn. Angående min mail så är den förnamn.efternamn med hosten volvo.com

Hör gärna av dig om du har erbjudanden i din närhet.

Mvh
Markus

Andreas sa...

Markus: jag mejlar dig från jobbet imorgon med kontaktuppgifter till en person som garanterat kan fixa jobb till dig inom olja & gas i Norge. =)

Anonym sa...

Hej Andreas.

Trevligt med den Norgeinformation du har samlat. Sökte runt efter just sådan info då jag funderar på att jobba i Norge efter att har blivit kontaktad för det.

Det är kanske inte riktigt ditt område men jag har högskoleingenjörsexamen från KTH inom Data/programmering och jobbad med detta 8-10 år. Skulle du ha koll på något jobb som programmerare (gärna webb/PHP) så får du gärna höra av dig.

//Anders (anders snabela anax punkt nu)

Anonym sa...

Tjenare,

Jag har precis flyttat till Norge och börjat jobba som systemutvecklare på Telenor. Har ni någon aning om ifall det finns någon lönestatistik eller liknande? Vad "bör" man tjäna?

Släng iväg ett mail om ni vill få tag på mig =) mattias.duwaldt [a] telenor.com

//Mattias

Andreas sa...

Hej Anders, det stämmer att det inte riktigt är mitt område. Jag skulle rekommendera att du kontaktade en headhunter i Oslo och berättade om din bakgrund. Sedan kommer det inte ta lång tid... lycka till! =)

Andreas sa...

Hej Mattias, som många av mina återkommande bloggbesökare vet så finns det en systerorganisation till Sveriges Ingenjörer som har lönestatistik. Den heter tekna (www.tekna.no) och är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du bli gästmedlem i tekna och få full tillgång till både lönestatistik och alla andra tjänster ett fackförbund kan erbjuda. Rekommenderas! =)

...och är du inte medlem kan du ändå kolla deras telefonnr och sen ringer du bara upp och frågar om statistiken. Det gjorde jag =)

Anonym sa...

Hej,

Det verkar som om norge är ett bra land att jobba i, ;).

Iaf, så skulle jag vilja ha hjälp att hitta kontakter för ingenjörsjobb i norge.

Tack på förhand! pp _at_ chalmers _punkt_ se

Mvh.
//pp

Andreas sa...

tjena pp!
jag mejlar dig från jobbet nu =)

Anonym sa...

Hej!

Jag är färdigutbildad elektroingenjör från Chalmers och söker jobb i Norge nu. Kan du hjälpa mig med det?

Nihad_1984@hotmail.com

Anonym sa...

Hej hej!

Jag håller osm bäst på att skriva mitt exjobb. Är förhoppningsvis klar till jul. Funderar lite på att söka jobb i Norge. Är civilingengör med inriktning mot industriell ekonomi. Vart börjar jag leta. Har du några tips? Mejla mig på jacoby.petra @gmail.com

Anonym sa...

Hej igen!

Måste även berötta att din blogg är grymmt inspirerande.

mvh

Petra

Anonym sa...

hejsan!
Jag och några polare vill dra till norge & jobba & tjäna pengar för att sedan dra vidare. Vet du hur man får tag i en lägenhet?

Anonym sa...

Hej Hopp
Min pojkvän har just fått jobb i Norge och min tanke är att följa efter
Vill helst jobba ganska lånngt söderut, typ söder om Oslo..
Är civilingenjör i kemiteknik och har jobbat 3 år med produktutveckling och 1 år med projketledning...
Några förslag på vart man kan söka jobb..?

tacksam för alla svar!!!

Tjing
Helen

Anonym sa...

Hej!

Jag är relativt nyutexaminerad civilingenjör och undrar hur mycket man tjänar där jämfört med i Sverige?
Vad har ni fått för lön?
Är det mycket dyrare att bo och leva där?
Hur mycket är skatten på?

Min sambo är disputerad och jag undrar vad man kan få för lön då?

Var i Norge jobbar ni?

Anonym sa...

Har någon av er barn?
Isf: hur fungerar barnomsorgen i Norge? På samma sätt som i Sverige?
Samma kostnader?

Har ni tips på någon bra site där man kan se lediga jobb i Norge?
Var hittade ni era jobb?

Bor ni i Norge också elelr är det någon av er som bor i Sverige nära gränsen och pendlar till Norge?

Har ni planera på att flytta till Sverige eller tänkte ni bosätta er i Norge permanent?

Anonym sa...

Om det är något du undrar över så kan du kolla på www.JobbinfoNorge.se Där finns all möjlig information och tips för dig som ska jobba i Norge.

Anonym sa...

Hej

Jag är snart färdigutbildat som maskin injenjör, vill gärna jobba i norge helst inom olja branchen, är det svårt o få jobba där eller?

Anonym sa...

Hejsan, Jag är grymt sugen på att åka till Norge och jobba. Skulle gärna prova på att jobba 2-3 veckor och vara ledig 2-3 veckor och köra så ett bra tag... Vill ha mycket övertid gärna, Har erfarenhet av måleri, snickeri, möbelmontering, lossning, flyttbranschen. Jag är 22 år och gillar att jobba hårt och intensivt, gärna långa dagar.
Maila mig på Daniel_bergquist@hotmail.com

Anonym sa...

Tjenare, här är oxå en snickare som är grymt sugen på att jobba i norge... Tar studenten nu i vår och jobbar väldigt gärna som han i förra kommentaren skrev. Dvs mycket övertid, jobba 2-3 veckor och va ledig 2-3. Självklart går jag bygglinjen och är mycket flexibel när de gäller både jobb och tider...

Maila mig gärna, ola_9_@hotmail.com

Peter sa...

Hej Andreas,
Jag är maskiningenjör (3år) med knappt ett års erfarenhet av konstruktion.
Hur ser det ut med jobb i Norge just nu?

Jonas Almqwist sa...

Steg ett avklarat!! Är byggnads Ingenjör som söker jobb inom Offshore industrin. Är lite osäker på hur bara =) Om du kunde lösa detta vore det kanon =P Har starka skratt muskler ;D
Ser att blogg är gammal men jag gör ett försök iaf!!!

Anonym sa...

Den här killen verkar vara ett troll!

Jag är civilingenjör maskinteknik inriktad konstruktion och design. Sökt säkert 30 jobb i norge, inte fått någon intervju!


finns tyvärr inga jobb, vi är lurade av staten och hsv.

Anonym sa...

lart mycket

Anonym sa...

Andreas, kvarstår dina tjänster fortfarande? Eller är bloggen slut?

Josef sa...

*Väcker liv i denna intressanta tråd om ingenjörsjobb i Norge.*

Hej Andreas!

Jag är en 24-årig masterstudent inom maskinteknik som beräknas examineras våren 2011. Jag har sedan länge haft intresset att ta mig över till Norge och arbeta, ingenjörsarbete inom olja & gas är mycket intressant.

Hur ser det ut i dagsläget? Sedan bloggen startades har det ju skett lite förändringar inom arbetsmarknaden med fokus på finanskrisen som ställt till det lite.

Har du fortfarande möjligheten att vägleda med tips till anställning? I så fall vill jag vara ute i god tid och visa mitt intresse redan nu, då det snart börjar bli dags att söka jobb.

Hör gärna av dig om du fortfarande är aktiv på denna hemsida!

Unknown sa...

Hej!Jag går på Ky-utbildning med inriktning elingenjör(elkraft).Har även jobbat som elektriker i ca10 år.Jag har som mål att klättra karriärsmässigtoch kan tänka mig att pendla mellan Sverige och Norge.Vill som sagt uppåt både i karriär och pengar.Vad är dina tips?

Anonym sa...

Hej Andreas;

Det är Paulina som rekryterade dig över till vårt fina grannland.
Vad gör du nu för tiden?

Kontakta mig gärna!


Med vänlig hälsning
//Paulina

Peter sa...

Hej,

Jag är en självlärd Maskinkonstruktör som har i egen regi arbetat med maskin- och produktdesign i 22 år. Jag har arbetat i Thailand och Kina de senaste 7 åren och vill tillbaka närmare Sverige. JAg skulle inte ha något emot att arbeta i Norge. Jag föredrar dock att arbeta som oberoende konsult och själv fakturera för mina jobb.

Jag skulle uppskatta om någon här kunde hänvisa mig till sidor där maskin- och mekfolk och företag utbyter erfarenheter och kontakter.

Åsa sa...

Jag är kemiingenjör och vill gärna jobba i Norge som processingenjör. Är det någon som har nåt bra tips på hur man hittar ett sånt jobb?

Olov sa...

Hej!

Intressant läsning, är det fortfarande lika stor efterfrågan på ingenjörer i Norge i dagsläget?
Var ju ett tag sedan du skrev på bloggen tänkte jag!

Är alldeles strax färdig ingenjör i Energiteknik (högskole) och är såklart sugen på att hitta ett jobb!

MVH
Olov

Björn sa...

Hej Andreas!

Har du några tipps om vart man kan vända sig för jobb i Norge som maskiningenjör med 6 års yrkeserfarenhet får du gärna skicka mig några rader.

Tack på förhand!
/Björn

bjorn.granstrom80@gmail.com

janssson sa...

Hej!
Är en ung tjej som blir färdigutbildad maskiningenjör nästa år och är sugen på att jobba i Norge något år! Vet du om något företag brukar ta in praktikanter eller nyexaminerade ingenjörer?

Tack på förhand!

/Sofie

Anonym sa...

Hej!
Jag är ingenjör inom energi/ elkraft. Håller på att söka arbete i Oslo och det går väldigt trögt.

Hör gärna av dig på min mail ifall du har några tips förnam_efternamn@hotmail.com

Med vänlig hälsning,
Mattias Harrysson

Unknown sa...

Hej!
Jag är på mitt tredje år för att bli civilingenjör inom design och produktframtagning. Jag undrar lite om det finns bra möjligheter till sommmarjobbar? Vart rekommenderar du att man i så fall söker?

tack för en bra blogg!
/Matilda

Anonym sa...

Behöver dom snickare i Norge också? Dom måste väl bygga hus till alla Svenska ingenjörer som kommer dit. Eller måsta jag atergå till skolbänken fär att bli ingenjör för att hitta jobb i Norge.
Anders.

Andreas sa...

Hej!
Är en ung kille som plugga maskiningenjör på Chalmers i Göteborg! Jag är klar nu i sommar och är sugen på att jobba i Norge något år! Vet du om något bra företag som tar in nyexaminerade ingenjörer?

Tack :)

/Andreas

Andsamu@student.chalmers.se

Anonym sa...

Is your marriage My marriage counseling Alone1 The beginning affair I did was a
lot of Digging... many of the things that one session in my Marriage Counseling recitation goes for.
This is exactly you to Retrieve and be able-bodied to displace on?
I add this benefit simply pull through your marriage you testament encourage your spouse
to do the same.

Visit my web-site - marriage conference

Peter sa...

Hej!

Lever denna blogg fortfarande?

Unknown sa...

Hej! Jag undrar om du fortfarande kan hjälpa med jobb i Norge? Jag har pluggat civilingenjörsutbildningen Kemiteknik på Chalmers och vill jobba inom olja och Gas branschen! Bor i Göteborg och sugen på att flytta till Norge! Vart ska jag börja? Hur kan du hjälpa mig?

min email:

amir.h.hamzavi@gmail.com

Tack! :)

Anonym sa...

Hej Andreas,

Har du fortfarande möjlighet att hjälpa till med att fixa jobb / kontakt i Norge? Är utbildad elkratftsingenjör och har jobbar på processindustri (kemisk) samt på Elverk (i.e Vattenfall).

Med Vänlig Hälsning